Cresterea creditarii ipotecare in euro a revenit la nivelul din 2007

Data publicarii: 14-12-2010 | Finante-Banci


In primele 10 luni ale anului, soldul finantarilor a urcat cu 3,9 miliarde de lei
Creditarea ipotecara in euro a dat semne certe de revigorare in primele 10 luni ale acestui an. Atat in volum, cat si in dinamica, imprumuturile pentru locuinte au crescut fata de perioada similara a anului trecut, analistii aratand ca aceasta revenire se datoreaza in special programului guvernamental "Prima casa", accesat de angajatii din sectorul privat, unde restructurarea a inceput inca de anul trecut.

La finalul lunii octombrie 2010, soldul creditelor ipotecare denominate in euro se plasa la un nivel, in echivalent lei, de 26,5 miliarde de lei, in crestere cu 3,9 miliarde de lei fata de finalul anului trecut. Comparativ, in primele 10 luni din 2009, majorarea volumului impru-mu--turilor pentru locuinte a fost de nu-mai 2,7 miliarde de lei, avansul procentual fata de decembrie 2008 fiind de 13,8%. Practic, datele publicate de Banca Nationala arata ca soldul acestor finantari in perioada ianuarie-octombrie 2010 a revenit, din punctul de vedere al cresterii, la nivelul anterior crizei, in conditiile in care, in acelasi interval din 2007, bancile raportasera o majorare similara de sold de 3,9 miliarde de lei. Ritmurile de crestere procentuale sunt insa mult diferite.

Daca in perioada analizata din acest an avansul a fost de 17,1%, in urma cu trei ani acesta atinsese nivelul-record de 57,5%. Iar daca vor-bim de maxime, din statistica BNR rezulta ca, pentru bancile care au acordat cre-di-te ipotecare, cea mai favorabila perioada, ianuarie-octombrie, din ultimii ani a fost cea din 2008, cres-terea soldului ridi-candu-se la 4,8 miliarde de lei. Din cauza efectului de baza, avansul  a fost insa mai mic decat in 2007, de numai 37,6%.  

 

citeste integral: Financiarul