53% dintre romani au reusit sa economiseasca in 2010

Data publicarii: 15-12-2010 | Finante-Banci


Mai mult de jumatate (53%) dintre romani au reusit sa economiseasca in 2010, iar dintre acestia, 43% economisesc lunar aproximativ 200 lei, arata un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Dintre cei care au economisit in 2010, aproximativ 23%  pun bani deoparte doar atunci cand au ocazia.

In ceea ce priveste motivatia economisirii, aproximativ 60% dintre cei care economisesc pun bani deoparte pentru situatii neprevazute, pentru a avea o suma disponibila in orice moment, 34% pentru viitorul copiilor lor, iar 26% pentru renovarea/modernizarea locuintei.

Potrivit studiului, romanii nu reusesc sa economiseasca pentru ca nu castiga suficienti bani (70%), iar 20% dintre persoane cheltuiesc prea mult si nu reusesc sa puna bani deoparte.

In ceea ce priveste  modalitatea  de a economisi, 53 % dintre romanii care economisesc prefera banii lichizi, sa-si tina banii acasa, 32% depun banii in conturi curente, 13% au depozite la termen in lei sau alta moneda, iar 12% investesc in asigurari de viata/pensii private.

Conform studiului, cei mai multi dintre romani au preferat, in ultimul an, sa-si  renoveze/modernizeze locuinta (32% dintre respondenti) decat sa-si cumpere una noua (5% dintre respondenti). In  acelasi timp, 11% dintre romani si-au planificat sa-si cumpere o locuinta in urmatorul an, in timp ce 58 % intentioneaza sa-si cumpere o locuinta in urmatorii 5 ani.

Dintre persoanele chestionate, 40% au mentionat ca in urmatoarele 12 luni vor economisi mai putin decat pana acum, in timp ce 35% vor economisi aproximativ aceleasi sume.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei, femei si barbati cu venituri de peste 500 lei/persoana si varste cuprinse intre 20 si 55 de ani, in perioada septembrie- octombrie 2010.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: