Productivitatea muncii este in crestere. Cat va continua trendul?

Data publicarii: 15-12-2010 | HR/Cariere
Productivitatea muncii, care a inceput sa dea semne de revenire de la jumatatea anului, a continuat sa creasca si in trimestrul al treilea, in timp ce castigurile salariale au urmat o tendinta descendenta.

Situatia s-a schimbat fata de anii de boom, cand salariile inregistrau cresteri de 20-25% anual, devansand castigurile de productivitate, iar economistii avertizau ca o astfel de crestere a salariilor este doar "iluzorie", intrucat alimenteaza presiuni inflationiste.

"Productivitatea muncii a inregistrat o revenire la o tendinta pozitiva, de 1,6% in trimestrul al doilea din 2010 fata de aceeasi perioada de anul trecut, iar in al treilea trimestru din acest an a ajuns la o crestere de 1,9%", a declarat Vergil Voineagu, presedintele Insitututului National de Statistica.

El a mentionat ca evolutia productivitatii muncii a fost destul de fluctuanta, de la niveluri pozitive ridicate, cum a fost cel din in trim. III 2008 de 10,7%, la reduceri constante incepand cu trimestrul I din 2009 pana in trimestrul I din 2010.

Raportul dintre productivitate si salarii este foarte important, reprezentand o corelatie fundamentala intr-o economie eficienta, competitiva.

Din primul trimestru al anului 2009 productivitatea muncii s-a diminuat continuu, atingand cea mai abrupta scadere in trimestrul trei din 2009, de 6,2%. Productivitatea reala pe ora marcheaza in principiu aceeasi evolutie ca si productivitatea reala pe persoana ocupata, a mai spus Voineagu.

Populatia ocupata este singurul indicator ce indica potentialul uman al fortei de munca ocupate ce poate fi utilizat la determinarea productivitatii sociale a muncii ca raport intre PIB si populatia ocupata.

In ceea ce priveste structura populatiei ocupate, Romania se afla pe primul loc in Europa in privinta ponderii persoanelor care lucreaza "pe cont propriu" in agricultura, in timp ce dupa ponderea salariatilor in totalul populatiei ocupate se plaseaza pe penultimul loc in Europa, devansand doar Grecia.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: