Bancile vor aplica practici unitare in evaluarea portofoliului de garantii

Data publicarii: 15-12-2010 | Finante-Banci
Bancile vor aplica de la finele acestui an reguli comune pentru evaluarea garantiilor atasate portofoliului de credite, pe baza unui ghid de evaluare elaborat de ANEVAR si avizat de BNR, ARB si CAFR, la initiativa bancii centrale.

"In 2009, unele banci au prezentat evaluari statistice si BNR a intrebat daca e corect. (...) Initiativa unui ghid vine din partea BNR, care reglementeaza activitatea bancara, iar noi am percutat imediat. (...) Supravegherea de la BNR a observat ca relatiile dintre banca, evaluator si solicitant de credit sunt stabilite de fiecare in parte, asa cum crede ca este mai bine.
Click Here
A rezultat ca ar fi necesar ca regulile dupa care se lucreaza sa fie unitare. Bancile au facut evaluari pentru 2009, dar fara sa se respecte niste reguli, de aceea am facut acest ghid, ca sa nu existe abordari care sa duca la erori fundamentale", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), Filip Stoica.

Ghidul stabileste reguli generale si termene de executie a evaluarilor portofoliilor, pentru ca eventuale presiuni in finalizare sa nu se repercuteze asupra calitatii evaluarii, si pune accentul in principal pe metodologia si pasii care trebuie urmati in evaluarile prin metode statistice. 

 

sursa: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: