Unicredit: In Romania exista riscuri privind expunerea fata de bancile elene

Data publicarii: 16-12-2010 | Finante-Banci
"In privinta riscului retragerii fluxurilor financiare de catre bancile din tarile de la marginea zonei euro, exista anumite zone de risc, concentrate in jurul Greciei''
Romania are a doua mare expunere fata de bancile elene, respectiv 13,7%, dupa Turcia (17,6%)

Romania si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state din regiune la criza datoriilor de la periferia zonei euro, insa recuperarea economica a Europei Centrale si de Est (ECE) pe ansamblu nu este pusa in pericol de evolutia din uniunea monetara, se arata intr-un raport al grupului italian UniCredit. Bulgaria se confrunta cu cele mai mari riscuri, urmata la distanta de Romania, considera analistii UniCredit, in timp ce majoritatea tarilor din ECE sunt bine protejate de evenimentele de la periferia uniunii monetare. Problemele din zona euro ar putea afecta statele din regiunea ECE pe trei canale, se arata in raport, respectiv cererea externa, fluxurile financiare si aderarea la zona euro. Intrucat doar o mica parte din exporturile tarilor din ECE este destinata statelor de la periferia zonei euro, criza acestora ar putea cu greu deraia recuperarea industriei si exporturilor in regiune, potrivit Mediafax.

In privinta fluxurilor financiare si a riscului retragerii acestora de catre institutiile de credit din tarile de la marginea zonei euro, exista anumite zone de risc, concentrate mai ales in jurul Greciei. Romania are a doua mare expunere fata de bancile elene, respectiv 13,7% , dupa Turcia (17,6%). Toate statele din ECE, cu exceptia Turciei, au inregistrat iesiri de fonduri. Riscurile generate de Spania si Portugalia sunt mai reduse, se arata in raport.

Ultimul canal de contagiune a crizei din zona euro este reprezentat de posibilitatea unei intarzieri a extinderii uniunii monetare si aderarii statelor la mecanismul ratelor de schimb (ERM II). Uniunea Europeana va fi in mod cert mai dura cu noii candidati, noteaza analistii UniCredit.

Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro: