Avantajele si dezavantajele refinantarii creditelor

Data publicarii: 16-12-2010 | Finante-Banci
Cea mai buna dobanda anuala efectiva se situeaza in intervalul 6%-7%

Reducerea veniturilor, scaderea dobanzilor la minimele ultimilor trei ani si aprecierea monedelor straine i-au determinat pe romanii care au contractat in special credite denominate in euro si franci elvetieni sa-si refinanteze datoriile. Mai ales ca OUG 50 limiteaza la maximum 1% comisionul de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, inclusiv pentru cele aflate deja in derulare. In aceste conditii, mai multe banci au inceput o adevarata campanie cu oferte promotionale inca de la jumatatea acestui an.

Cele mai frecvente cereri de refinantare se refera la consolidarea tuturor datoriilor (credite, carduri, leasing, overdraft), la cardurile de credit de nevoi personale si la creditele ipotecare. Oferta perfecta nu exista, insa pentru alegerea celei mai potrivite trebuie comparate suma care trebuie achitata bancii si valoarea noului imprumut, plus costul refinantarii. In acest ultim element intra emiterea scrisorii de refinantare, comisionul de plata in avans, comisionul de acordare si comisionul de analiza a dosarului (numai daca se acorda creditul).

In general, asa cum arata vicepresedintele responsabil cu divizia de retail a Raiffeisen Bank Romania, Razvan Munteanu , majoritatea celor care intentioneaza sa-si reduca costurile imprumuturilor solicita si bani in plus, fiind foarte mic procentul de clienti care vor o refinantare exclusiv pentru a se muta de la o banca la alta. Ofertele de refinantare de pe piata nu au legatura cu ordonanta, ci cu faptul ca diverse banci, in contextul crizei economice, au dificultati, mai mici sau mai mari, de a-si proteja expunerile. In acest moment, pentru un credit ipotecar in euro, cea mai buna dobanda anuala efectiva (DAE) este cea care se incadreaza in intervalul 6%-7%. Intr-o lista a bancilor care afiseaza aceste valori ar fi BCR, OTP Bank, Alpha Bank, Millennium Bank, Marfin Bank, GE Garanti Bank, Piraeus Bank sau Raiffeisen Bank.

Continuarea in Jurnalul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro: