UniCredit: Romania nu va adopta euro mai devreme de 2019

Data publicarii: 16-12-2010 | Finante-Banci
Romania ar putea sa intre in zona euro cel mai devreme in 2019, cu patru ani mai tarziu fata de tinta oficiala si in urma unor tari ca Bulgaria, Cehia, Polonia sau Ungaria. Intrarea tarii in mecanismul de schimb valutar (ERM II), anticamera adoptarii euro, ar urma sa aiba loc in 2017, arata un studiu al grupului italian UniCredit.

Banca Nationala si-a mentinut tinta de adoptare a monedei unice europene la 1 ianuarie 2015, dar guvernatorul Mugur Isarescu a reiterat in mai multe randuri ca trebuie rediscutat calendarul de trecere la euro in contextul evolutiilor din economie.
"In determinarea datei de aderare, am luat in considerare si urmatorii factori. In primul rand, desi nu este prevazut in criteriile de la Maastricht (care reglementeaza adoptarea euro - n. red.), consideram ca statele va trebui sa mentina deficitul bugetar sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut timp de cel putin trei ani inainte de a intra in ERM (antecamera zonei euro - n. red.)", noteaza analistii UniCredit.

Potrivit calendarului de ajustare negociat cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, Romania ar urma sa aduca deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB abia in 2012, ceea ce inseamna ca intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM) ar putea avea loc abia in 2012. Perioada minima pe care o tara trebuie sa o petreaca in ERM este de doi ani.

 

citeste mai mult: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: