BNR: Bancile modifica greu dobanzile la credite in lipsa concurentei

Data publicarii: 16-12-2010 | Finante-Banci


Bancherii isi permit sa ajusteze lent dobanzile la creditele noi pentru ca cererea din partea clientilor nu este foarte dependenta de pret, in conditiile in care nici nu exista alternative de finantare de la alte tipuri de institutii financiare, arata un studiu publicat de BNR.

Transmiterea dificila a semnalelor de politica monetara a fost remarcata frecvent in ultimul timp inclusiv de guvernatorul Mugur Isarescu, care i-a criticat in mai multe randuri pe bancheri ca tin dobanzile ridicate, desi dobanda-cheie a BNR se afla inca din vara la un minim istoric, de 6,25% pe an.

"Procesul de ajustare a ratelor dobanzilor la creditele si depozitele clientilor sectorului bancar romanesc se deruleaza lent (...). Utilizarea ratelor fixe de dobanda sau indexarea ratei variabile de dobanda in functie de o rata de dobanda de referinta interna a institutiei de credit este, de exemplu, de natura sa imprime o anumita rigiditate. Un alt factor determinant il reprezinta pozitia dominanta a sectorului bancar in cadrul sistemului financiar si absenta ori accesibilitatea limitata a variantelor de finantare", potrivit Caietului de Studii nr. 28, semnat de Razvan Radu si publicat pe site-ul Bancii Nationale. 

 

citeste mai mult: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: