Jeffrey Franks: Romania inca nu e reformata

Data publicarii: 17-12-2010 | Finante-Banci

Statul nu este inca reformat, iar un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) va include conditii in privinta fortei de munca, infrastructurii si investitiilor, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii in Romania.

"Este clar ca statul nu a fost complet restructurat. Exista sectoare ale economiei pe care Romania trebuie inca sa le reformeze pentru a atinge nivelul de flexibilitate si productivitate de care are nevoie", a spus Franks intr-un interviu pentru Blo-om-berg. Economia Romaniei va inregistra o contractie de 1,9% in acest an, potri-vit prognozelor, in timp ce restul Europei iese din criza, alimentand astfel criticile potrivit carora cerintele stricte ale FMI si UE mentin tara in recesiune, noteaza Bloomberg.

Romania doreste incheierea unui acord preventiv cu Fondul dupa in-che-ierea actualului pachet de finan-ta-re in luna aprilie. In cazul unui acord preventiv, statul poate accesa fon-duri in cazul unor probleme neprevazute. Acordul in vigoare cu FMI, in va-loare de 13 miliarde de euro, parte a unui pachet de finantare de 20 de miliarde de euro de la UE si alti creditori internationali, se incheie in luna aprilie si ar putea fi urmat de un acord preventiv. Actualul acord ar fi al doilea pe care Romania reuseste sa-l finalizeze si al optulea cu Fondul de la caderea comunismului in 1989. Romania si-a schimbat si ima-gi-nea de "elev mediocru" dupa ce Guvernul a supravietuit voturilor de neincredere si protestelor pentru a respecta cererile FMI privind reducerea cheltuielilor si a numarului de angajati, a mai spus Franks.

Continuarea in Juranlul National