Cum a descoperit Valvis apa "cea mai pura din lume"

Data publicarii: 17-12-2010 | Afaceri


Miliardarul Jean Valvis, elvetianul grec care a venit sarac in Romania acum 15 ani, dar cu un doctorat de la Sorbona in buzunar, a descoperit in Bucovina un izvor de apa minerala despre care afirma ca e "cea mai pura din lume". Acest slogan puternic pentru "Aqua Carpatica" e o declaratie de razboi facuta cremei apelor minerale: Evian, Vittel, San Pellegrino, Contrex si Volvic.

Fondatorul "La Dorna", Jean Valvis, vrea sa-i dea Angelinei Jolie cu 10 dolari sticla, sa bea "apa virgina" de pe Valea Bistritei, unde-a copilarit o vreme Ion Creanga. Ca nu cumva vacile muntenilor sa polueze cu nitrati "cea mai pura apa din lume", omul de afaceri a cumparat 20 de hectare din versantul estic al muntelui din care izvoraste apa, pe care le-a imprejmuit cu gard. Valvis a procedat intocmai ca firma Nestle cu sursa de apa a marcii Vittel, cand a observat ca exploatarile agricole intensive au dus la infiltrarea panzei freatice cu nitrati. Inainte de captarea izvorului, acesta nu era decat un ochi de apa de 3-4 metri patrati, care bolborosea din cauza bulelor de dioxid de carbon. Legendele locale, citate de unul dintre geologii care au explorat sursa de apa, spun ca acum un secol satenii cu circulatie periferica proasta mergeau la izvoras si-si cufundau picioarele in el in scop terapeutic. Apoi a fost dat uitarii si redescoperit in 2005.

Jean Valvis are o vasta expertiza in brandingul apelor minerale, reusind sa vanda in 2002 catre Coca-Cola primul sau business de autor, Dorna Apemin SA, pentru 39 milioane de euro. Fiindca din vanzarea de apa ies bani buni, Valvis n-a lasat sa treaca decat trei ani de la iesirea din actionariatul Dorna Apemin pana cand si-a trimis hidrogeologii sa bata muntii Romaniei in cautarea altor izvoare pe care sa le imbutelieze sub o noua eticheta.

Integral in Romania Libera