Cum a schimbat criza ierarhia brokerilor la Bursa

Data publicarii: 20-12-2010 | Bursa


In anul 2010 valoarea tranzactiilor cu actiuni intermediate de brokeri la BVB s-a redus de circa trei ori fata de anul de varf 2007, cand Bursa era pe maximele istorice, de la 18,1 mld. lei la circa 6 mld. lei.

Reducerea tranzactiilor a fost suportata mai usor de unele societati de brokeraj care au reusit sa profite de pe urma crizei majorandu-si cota de piata, in timp ce altele, in special in randul celor care lucreaza cu investitori straini, au scazut mai mult decat piata.

De exemplu, firma de brokeraj BT Securities a reusit sa-si majoreze cota de piata in ultimii trei ani cu 45% si a intermediat anul acesta 7,4% din tranzactiile de la BVB, devenind al doilea jucator de piata dupa KBC Securities, a carei cota de piata s-a redus cu 12%, la circa 10,5%. Cota de piata a BRD a urcat de 3,6 ori in ultimii ani, in 2010 rulajul fiind propulsat semnificativ de tranzactiile cu actiuni RRC, in conditiile in care a fost intermediar al ofertei kazahilor pentru aceste titluri. Firma independenta de brokeraj Intercapital Invest, care a intermediat cele mai multe IPO-uri in ultimii ani si-a dublat cota de piata din 2007, ajungand sa intermedieze anul acesta 4,15% din tranzactiile de la BVB. Raiffeisen Capital Investment (RCI) si UniCredit CA-IB Securities si-au vazut insa cotele de piata reduse cu 42% si respectiv 57% in aceeasi perioada. 

 

sursa: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: