Ecofin: Tarile europene trebuie sa formeze o piata energetica comuna

Data publicarii: 09-09-2006
Logo EcofinMinistrii de finante din Europa, reuniti la Helsinki, insista ca cele 25 de state membre sa adopte o politica energetica comuna pentru a face fata perspectivelor legate de cresterea pretului petrolului, informeaza AFP. "Trebuie sa diversificam sursele de aprovizionare cu energie pentru a reduce dependenta de unele tari. Trebuie sa imbunatatim eficienta energetica, sa crestem investitiile in acest sector si sa dezvoltam energiile din surse regenerabile", a declarat ministrul finlandez de finante, Eero Heinäluoma. Cele 25 de state sustin un astfel de proiect de inca de anul trecut. Din 2005, pretul petrolului a crescut cu aproape 80%.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquim Almunia, a afirmat ca actiunile celor 25 din ultimul an au fost indreptate catre aceasta directie, spre o "diplomatie energetica a celor 25". Totusi, oficialul european a amintit ca mai sunt multe etape de indeplinit pana la crearea unei piete energetice europene.

Sectorul energetic este de foarte multe ori tema discutiilor intre oficialii europeni, in special in urma numeroaselor oferte publice de achizitie din acest sector din partea unor companii multinationale. Astfel, in dorinta de a proteja piata interna, Spania s-a opus tentativei de achizitie a companiei de electricitate Endesa de catre cea germana E.ON, iar Franta incearca sa sustina o fuziune intre Suez si Gaz de France pentru a evita cumpararea de catre italienii de la Enel.

Ministrii de finante europeni se reunesc, vineri si sambata, la Helsinki, in cadrul informal al Consiliului Ecofin, pentru a discuta aspecte financiare si economice ale politicii energetice, cum ar fi impactul evolutiei pretului petrolului si investitiile in acest sector.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: