Statul incepe in primavara campania de imprumuturi externe

Data publicarii: 21-12-2010 | Finante-Banci


Planul Finantelor este sa imprumute pe termen mediu sapte miliarde de euro de la investitorii de peste granita. De la inceputul anului statul a imprumutat de la bancile locale circa noua miliarde de euro

Finantele se pregatesc sa se imprumute de pe pietele externe prin vanzarea de eurobonduri, in primul trimestru al anului viitor, a declarat secretarul de stat in ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Imprumutul face parte din programul de finantare externa pe termen mediu (Medium Term Notes - MTN) in valoare de sapte miliarde de euro. Initial, emisiunea de bonduri in euro ar fi trebuit sa aiba loc in trimestrul patru al acestui an, insa a fost amanata pentru 2011, din cauza unei contestatii. Practic, statul se va imprumuta din nou pe pietele externe la distanta de un an de cel mai recent imprumut, din luna martie a acestui an. Atunci, Finantele au vandut eurobonduri in valoare de un miliard de euro, cu scadenta la cinci ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an. 

 

integral in: Gandul