Ar trebui desfiintate bancile centrale?

Data publicarii: 28-12-2010 | Finante-Banci



Un sondaj Bloomberg de la inceputul lunii decembrie arata ca 16% dintre americani sunt favorabili abolirii Rezervei federale. Li se reproseaza bancilor centrale ca manipuleaza moneda si dobanzile ca sa atenueze ciclurile economice si sa creeze astfel false stimulente care duc la crize generalizate.

Este criticata cumpararea masiva de catre BCE de obligatiuni guvernamentale ale tarilor europene periferice. Ingrijorarile legate de pierderea independentei in fata politicilor sunt justificate din punct de vedere logic, scrie ziarul elvetian Le Temps in editia de luni.

Aparitia unui curent liberal de gandire din ce in ce mai pregnant, care vrea sa puna capat monopolului bancilor centrale, nu este deci surprinzatoare. Ideea este reluata acum de miscarea Tea Party si de unul din liderii sai, Ron Paul, care a publicat recent 'End the Fed'. In Elvetia, bancherul Karl Reichmuth, laureat al premiului Ropke 2010 al 'Liberales Institut', sustine de multa vreme un sistem de concurenta pentru emiterea monedei.

 

continuarea in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: