Restantele romanilor la banci au depasit 16 miliarde de lei

Data publicarii: 05-01-2011 | Finante-Banci



Bistrita-Nasaud este judetul care are cea mai mare rata a restantelor (lei): 17,9%
La mai bine de doi ani de la declansarea crizei, problemele legate de rambursarea creditelor nu par sa dea semne de rezolvare. Dimpotriva, imprumuturile cu intarzieri la plata cresc de la luna la luna. Iar pe fondul unei stagnari a soldului, ponderea intarzierilor la plata, practic, explodeaza. Cele mai ridicate rate ale restantelor raporteaza, de doi ani, sucursalele bancare din Bistrita-Nasaud, pentru creditele in lei, si Ialomita, pentru cele in valuta.   

Ultimele date publicate de Banca Nationala arata ca volumul restantelor a ajuns in noiembrie 2010 la 16,4 miliarde de lei, nivel dublu fata de cel inregistrat la inceputul anului. Ritmul lunar de crestere a valorii intarzierilor la plata de cel putin o zi s-a accelerat usor fata de octombrie, de la 1,5% la 2,8%, insa, comparativ cu lunile prece-dente din 2010, avansul s-a temperat.

Potrivit datelor BNR, creditele res-tante au inregistrat, in primul se-mestru, cresteri lunare cuprinse intre 5% si 13,9%, pentru ca in iulie sa sporeasca doar cu 1,15%. Ulterior, in august si septembrie, valoarea impru-muturilor cu restante de minimum o zi a urcat cu 6,9% si, respectiv, 9,05%.

Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a urcat in noiembrie la 7,8%, comparativ cu 7,6% in septembrie si cu 4,1% la finele anului trecut. In luna similara din 2009, valoarea restantelor de cel putin o zi se ridica la 8,3 miliarde de lei, reprezentand 4,1% din soldul total al creditelor acordate.

 

continuarea in: Financiarul