Basescu: Va trebui sa continuam cu FMI printr-un precautionary agreement

Data publicarii: 06-01-2011 | Economie


Seful statului, Traian Basescu, a apreciat ca este nevoie ca guvernul roman sa incheie cu Fondul Monetar International un nou acord prin care Romania sa poata duce la capat consolidarea fiscala, fara ca aceasta sa insemne automat accesarea unor sume suplimentare de bani.

"Va trebui sa continuam cu FMI, fara sa luam bani de la Fond. Daca vom ajunge la concluzia ca ne convine sa luam bani pentru a nu mai absorbi bani de pe piata, sa-i lasam la dispozitia proceselor de creditare a firmelor romanesti si putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeana care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Va trebui sa continuam cu un precautionary agreement cu FMI alaturi de Banca Mondiala si Comisia Europeana avand ca obiectiv major consolidarea fiscala", le-a spus Traian Basescu ministrilor reuniti in sedinta de Guvern, miercuri, la Palatul Victoria.

Din punctul sau de vedere, presedintele apreciaza ca acest acord ar trebui sa se axeze pe simplificarea fiscalitatii, proces deja inceput, pe continuarea reformei in sanatate, accelerarea absorbtiei fondurilor europene si reforma muncii in pentru a elimina munca la negru, in conditiile in care 1,68 milioane de oameni muncesc fara a beneficia de asigurari de pensie sau de sanatate. "Sustinem ca avem grija de cei care muncesc. Cei care muncesc la negru nu beneficiaza de plata contributiilor la pensii din partea angajatorului, nici la sanatate, deci acesti oameni sunt lasati in aer. Munca la negru face foarte mult rau oamenilor, nu numai bugetului", a mai spus Basescu.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: