Retailul autohton a inregistrat cea mai mare scadere din Europa

Data publicarii: 07-01-2011 | Economie



 La nivel comunitar, vanzarile din octombrie anul trecut au crescut in 12 state si s-au redus in cinci.  Volumul afacerilor din comert in tara noastra a scazut in noiembrie 2010 cu pana la 7,6% fata de noiembrie 2009
Comertul cu amanuntul a crescut, in volum, cu 0,8% in Uniunea Europeana in octombrie 2010 fata de aceeasi luna a anului anterior, iar Romania a inregistrat cea mai abrupta scadere dintre statele membre, de 8,9%, potrivit datelor Eurostat. In zona euro, sectorul retail a crescut cu 0,1% in aceeasi perioada. In 12 dintre statele pentru care Eu-rostat a publicat datele statistice s-au con-semnat cresteri ale comertului cu amanuntul si numai in cinci scaderi. Din cele cinci, cele mai severe reduceri anualizate au fost inregistrate in Romania, Bulgaria (-5,2%) si Portugalia (-4,7%), iar Polonia (11,8%), Letonia (8,1%) si Estonia (7,5%) au avut cele mai puternice cresteri. Raportat la luna septembrie, Romania a inregistrat cea de-a patra scadere din UE a retailului, de 1,3%, in timp ce in UE volumul comertului cu amanuntul s-a con-tractat cu 0,4%.

In noiembrie 2010, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia celui au-to, a continuat sa fie pe minus. Astfel, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), vanzarile comerciantilor cu amanuntul au scazut cu pana la 3,1% fata de octombrie si cu pana la 7,6% fata de aceeasi luna din 2009. Cea mai mare in-fluenta asupra tendintei de contractie a vanza-rilor din retail au avut comertul cu carburanti in magazine specializate (-2,7%) si vanzarile de pro-duse nealimentare (-1,7%). Comertul cu pro-duse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 2,8%, potrivit INS. 

 

citeste integral: Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: