Fonduri de Coeziune? Mai intai Programul de Convergenta!

Data publicarii: 11-09-2006
Fonduri de Coeziune? Mai intai Programul de Convergenta!Pentru a avea acces la Fondul de coeziune, imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa transmita la Bruxelles Programul de convergenta,  potrivit ultimului EU-RO Newsletter publicat de Guvernul Romaniei remis BankNews.ro.  Documentul prezinta politicile economice care vor fi promovate pentru imbunatatirea calitatii finantelor publice si pentru o crestere economica sustenabila.

Comisia Nationala de Prognoza elaboreaza impreuna cu Ministerul Finantelor Publice si Centrul Roman de Politici Economice prima editie a Programului de Convergenta, care va inlocui Programul Economic de Preaderare dupa integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Proiectul pentru elaborarea Programului de Convergenta va fi gata pana la inceputul lunii octombrie.

Toate tarile membre UE au obligatia sa elaboreze anual un astfel de program economic. In functie de statut, tarile membre din zona euro trebuie sa prezinte un Program de Stabilitate, iar statele care nu au adoptat moneda euro, un Program de Convergenta. In calitate de stat candidat la Uniunea Europeana, Romania a elaborat incepand cu anul 2001 Programul Economic de Preaderare.  Avand in vedere ca tara noastra va adera la UE in 2007, in loc de Programul economic de preaderare se pregateste deja o editie "extraordinara" a Programului de Convergenta.

Programul de Convergenta stabileste un obiectiv bugetar pe termen mediu in concordanta cu cerintele de imbunatatire a calitatii finantelor publice, defineste un cadru macroeconomic coerent si realist care sa sustina finantarea din Fondul de coeziune si asigura o preintampinarea deficitelor excedentare.

Pentru pregatirea primei editii a Programului de Convergenta s-a constituit un grup de lucru format din experti ai Ministerului Finantelor Publice, Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale de Prognoza, Institutului National de Statistica, si ai Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei. Programul de Convergenta este elaborat cu asistenta din partea Comisiei Europene, prin intermediul proiectului Phare "Imbunatatirea capacitatii de analiza, prognoza macroeconomica si elaborare de politici economice pentru Comisia Nationala de Prognoza si Cabinetul Primului Ministru".

Pana in prezent, grupul de lucru a inventariat experienta internationala si continutul Programelor de Convergenta elaborate de statele membre UE si a analizat metodologia Comisiei Europene pentru elaborarea Programelor de Stabilitate si Convergenta. De asemenea, a pregatit baza de date pentru determinarea sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice, a evaluat masurile luate pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a sistemului public de pensii in conditiile introducerii sistemului fondurilor de pensii administrate privat si a proiectat un scenariu alternativ de dezvoltare cu evidentierea principalelor domenii cu volatilitate ridicata la schimbarile din mediul intern si extern.  

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: