Isarescu: Principalul obiectiv al BNR in 2011 este sa tempereze inflatia

Data publicarii: 13-01-2011 | Finante-Banci


Principalul obiectiv al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in 2011 este sa tempereze inflatia, care a accelerat puternic dupa ce Guvernul a majorat TVA cu cinci puncte procentuale in iulie, a declarat, pentru Bloomberg, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Totodata, acesta a mentionat ca este putin probabil ca BNR sa modifice ratele dobanzilor intrucat se zbate sa tempereze inflatia.

Isarescu a mai spus ca efectele de prima runda a majorarii TVA au fost "rezonabile", permitand bancii centrale sa mentina dobanda de referinta la minimul record de 6,25% pe an, reusind astfel sa tempereze efectele de runda a doua.

"Daca majorezi rata dobanzii, asta va genera asteptari si va crea efecte de runda a doua. De aici vine impotrivirea noastra de a schimba dobanzile. Este foarte important sa ramai neclintit, ca la Stalingrad. Politica monetara va ramane de cele mai multe ori cea tintita", a explicat Isarescu.

Rata anuala a inflatiei a ajuns la 7,96% in decembrie. Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2011 este de 3%, plus sau minus un punct procentual, iar prognoza este de 3,4%. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: