Impozitarea averilor are iz de amnistie fiscala

Data publicarii: 13-01-2011 | Finante-Banci


Impozitarea averilor nedeclarate este atat o forma de amnistie fiscala, cat si o premisa pentru abuzuri prin estimarea speculativa a veniturilor personale, cred specialistii in taxe si drept.

Din 2011, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va opera cu un nou concept: situatia fiscala personala care ar trebui sa reflecte raportul dintre veniturile declarate si cheltuielile facute de o persoana fizica.  Daca diferenta dintre acestea va depasi 10%, dar nu va fi mai mica de 50.000 de lei, atunci posesorul averii va trebui sa justifice provenienta banilor sau a patrimoniului.

In cazul in care  explicatiile nu vor fi convingatoare, suma va fi impozitata cu 16%.

Teoretic, noua prevedere din Codul fiscal, care urmeaza sa fie detaliata in normele de aplicare, dupa o consultare cu specialisti din tari in care functioneaza un sistem asemanator, ar trebui sa ia in vizor veniturile nedeclarate, adica cele obtinute pe cai legale, dar sustrase de la taxare.  Veniturile nedeclarate, cu surse ilegale, ar trebui sa faca obiectul confiscarii, asa cum reglementeaza deja legislatia in vigoare. Numai ca declaratiile oficiale sunt ambigui. Premierul Emil Boc a vorbit despre impozitarea veniturilor "a caror natura este necunoscuta", iar ministrul de finante, Gheorghe Ialomitianu, a aratat ca "toate persoanele care nu si-au declarat veniturile, iar in momentul controlului nu pot demonstra natura acestora vor fi impozitate cu 16%". Ambele afirmatii fac trimitere la veniturile ilicite. 

 

citeste mai mult: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: