Calculeaza singur cat castigi din rambursarea anticipata partiala a creditului

Data publicarii: 14-01-2011 | Finante-Banci
Orice plata aditionala la rata lunara aduce o economie importanta la costul unui credit. Calculeaza singur cat ai de castigat din platile anticipate la credit.

In articolul publicat luni, 10 ianuarie, vorbeam despre avantajele rambursarii anticipate partiale. Orice plata in plus, mai ales in prima perioada de viata a creditului, va poate scuti de plata a mii de euro si poate taia cateva luni bune sau chiar ani din perioada totala de rambursare.

In urma interesului dumneavoastra fata de acest subiect, va punem la dispozitie un calculator (format Excel) care permite aplicarea unor date personalizate.

Cei care au credite in derulare trebuie sa introduca soldul curent al creditului, perioada de rambursare ramasa si dobanda anuala anuala efectiva (DAE - dobanda ce include si costul comisioanelor exprimate ca procent din sold). Aceste date sunt disponibile in scadentarul creditului. Daca DAE nu este exprimata in scadentar, atunci aceasta se poate obtine de pe site-ul Finzoom - nu trebuie decat sa introduceti datele de acum ale creditului (soldul, rata de dobanda, comisioane etc.)

Pentru un calcul corect, rata lunara afisata in calculul Excel pe coloana din dreapta trebuie sa coincida cu cea pe care o platiti acum.

Durata creditului trebuie sa fie exprimata in ani. Astfel, numarul total de luni ramase trebuie impartit la 12, numarul obtinut fiind cel utilizabil. Spre exemplu, daca au mai ramas de plata 57 de luni din credit, atunci numarul ce trebuie introdus este 4,75.

Apoi, daca toate datele introduse sunt corecte, se pot face simulari de rambursare anticipata. Exista o casuta ce permite alocarea unei sume suplimentare in fiecare luna, insa sumele pot fi introduse si individual, pentru fiecare rata in parte (de ex. 2-3 plati pe an).

 

citeste integral si descarca fisierul excel: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: