Topul castigurilor totale aduse de actiunile de la BVB in 2010

Data publicarii: 14-01-2011 | Bursa

Cel mai mare castig de pe intreaga piata principala a Bursei de la Bucuresti (BVB) l-au adus in 2010 actiunile operatorului portuar Socep Constanta (SOCP), cu un randament total de 155,2%,  potrivit unui clasament realizat de societatea de brokeraj Intercapital Invest, care pe langa variatia pretului a luat in calcul si castigul din dividende si din operatiuni de capital.

 Pe locul al doilea in acest top se afla tot o companie de la Categoria I a Bursei, respectiv Transgaz Medias (TGN), care a reusit anul trecut sa aduca investitorilor un castig total de 85,3%. In pofida acestor performante foarte bune, evolutia companiilor listate la prima categorie a Bursei a fost modesta, subliniaza analistii de la Intercapital. Media aritmetica a randamentelor totale adu-e de actiunile de la aceasta categorie a fost de 14,8%, insa valoarea mediana (care exclude extremele) a fost de numai 2%. Spre comparatie, in 2009, media aritmetica a randamentelor totale fusese de 68,8%. Numai sase dintre cele 23 de actiuni de la categoria I au avut performante notabile anul trecut, cu castiguri totale peste 30%, potrivit topului realizat de Intercapital. 

SIF-urile - dezamagirea anului

Nici la Categoria a II-a a Bursei lucrurile nu au stat mai bine, numai noua dintre cele 49 de companii listate reusind sa aduca investitorilor un randament total de peste 30%. Cea mai buna performanta au avut-o actiunile Aerostar Bacau (ARS), cu un randament total de 79,3%. Per ansamblu, media aritmetica a randamentelor actiunilor listate la aceasta categoria a fost de 2,1%, in timp ce valoarea mediana a fost de minus 0,3%. In 2009, valoarea medie fusese de 34,3%. 

Continuarea in Financiarul.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: