Restantele firmelor in faliment si reorganizare judiciara s-au dublat

Data publicarii: 17-01-2011 | Afaceri


Companiile care nu au facut fata crizei aveau rate restante in valoare de peste un miliard de lei la sfarSitul lunii noiembrie. Dublarea acestora a fost alimentata de inmultirea firmelor aflate in dificultate.

Valoarea restantelor la creditele luate de la banci de firmele care au dat faliment s-a dublat in ultimul an, ajungand la 500 de milioane de lei la sfarSitul lui noiembrie 2010, potrivit datelor raportate de institutiile de credit la Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul datoriilor restante a fost sustinut de majorarea numarului de firme cu credite care au dat faliment. Daca in noiembrie 2009 erau in lichidare peste 400 de debitori bancari, in aceeaSi luna din 2010 se aflau in aceasta situatie aproape 650 de societati care mai aveau de rambursat rate la imprumuturile contractate in trecut.

Sumele totale pe care bancile le au de recuperat de la firmele aflate in lichidare sunt mai mari - 600 de milioane de lei. Bancile au de recuperat insa Si mai multi bani de la companiile care au intrat in reorganizare judiciara: 785 de milioane de lei, din care 540 de milioane de lei reprezinta valoarea restantelor. Astfel, valoarea restantelor inregistrate de firmele aflate in lichidare Si reorganizare depaSeSte un miliard de lei (240 de milioane de euro) 

 

citeste integral: capital.ro