Cu stetoscopul lipit de economia nationala

Data publicarii: 17-01-2011 | Economie


Bursa de Valori a terminat anul 2010 pe plus, in ciuda stagnarii cotatiilor din a doua parte a anului. Sperantele pentru 2011 depind foarte mult de evolutia economiei.

Valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de anul trecut s-a ridicat la 5,6 miliarde lei, adica o lichiditate medie zilnica de aproape 22 milioane lei. Cifra este peste cea din 2009, de 5,09 miliarde lei, insa reprezinta mai putin de 50% din suma aferenta din 2007, 13,8 miliarde lei.

Desi evolutia pietei de capital in 2010 a fost mai mult in lateral, adica o stagnare a cotatiilor, majoritatea indicilor bursieri a incheiat anul in crestere. In timp ce BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii listate, s-a apreciat cu 12,3%, iar BET-C, indicele compozit al bursei, cu 14,6%, cel al societatilor de investitii financiare (SIF), BET-FI, a scazut cu aproape 8%.

Corectia indicelui BET-FI poate fi explicata, printre altele, de rezultatele slabe ale SIF-urilor Si de neindeplinirea aSteptarilor referitoare la ridicarea pragului de detinere Si de nerevenirea economiei nationale", spune Daniela Ropota, analist Intercapital Invest. Cea mai buna evolutie a fost inregistrata de indicele BET-NG, care urmareste companiile din sectorul energie Si utilitati Si care a incheiat anul cu o apreciere de aproape 30%. 

 

citeste integral: capital.ro