Mugur Isarescu: "Avem mai mult decat o luminita la capatul tunelului"

Data publicarii: 17-01-2011 | Diverse


A primit sau nu propunerea de a fi premier in 2009, cat aur era in tezaurul de la BNR in ziua in care a fost numit guvernator al bancii centrale, ce Sanse are Romania de a ieSi din criza, cat de afectata a fost economia de majorarea TVA Si ce patanii a avut in calitate de actionar al unei firme de vinificatie - sunt doar cateva dintre intrebarile la care Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, raspunde.

"Daca in 2009 aS fi primit propunerea sa fiu premier, aS fi declinat-o"

Razvan Orasanu: Ati dezamagit lumea, ati refuzat sa fiti prim-ministru in 2009 Si Stiu ca era o solutie. InsuSi preSedintele Traian Basescu a spus: ati fi fost ideal pentru functia de prim-ministru.

Mugur Isarescu: Acum, eu va spun sincer, nu retin sa fi primit o asemenea propunere, dar este adevarat ca daca aS fi primit-o, aS fi declinat-o. Nu Stiu in ce masura am dezamagit, cred ca daca iti faci treaba acolo unde te pricepi mai bine, ar trebui sa nu dezamageSti. Daca spuneti dumneavoastra ca am dezamagit, accept asemenea definitie a dezamagirii.


Razvan Orasanu: In 2000, totuSi, ati acceptat sa fiti prim-ministru. Un consilier prezidential afirma, la vremea respectiva, ca prima data ati spus ca veti lua functia de prim-ministru, dupa care ati fost invitat cu sotia la o cina de preSedintele Constantinescu sa va convinga totuSi, Si pe dumneavoastra, Si pe doamna, ca e o idee buna sa preluati functia.

Mugur Isarescu: Nu, daca vreti detalii puteti sa il intrebati pe domnul Vasilescu (Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului - n.red.). Acceptarea a fost mai dificila pentru ca eu inteleg ca acesta e un post de mare responsabilitate. Nu mi-aS face un titlu de glorie sa-l accept repede. A aparut Si un moment, intr-adevar, cu sotia, care sub nicio forma, in prima faza, nu a dorit acest lucru. A fost acea intalnire nu neaparat in trei, mai degraba in doi, cu domnul preSedinte Constantinescu Si sotia. Sotia este profesoara Si danSii au discutat Si in termeni didactici, dar trebuie sa subliniez un lucru erau alte vremuri Si solicitarea a fost foarte… sa folosesc un barbarism, a fost foarte targetata, a fost foarte precisa pentru inceperea negocierilor cu Uniunea Europeana. In acel moment, inceperea negocierilor cu Uniunea Europeana avea nu numai componenta politica, avea in principal o componenta economica. Romania abia ieSea dintr-o criza dramatica. 

 

continuarea in: capital.ro