Statul vrea sa-si recupereze subventiile prin amenzi

Data publicarii: 18-01-2011 | Economie

Agricultorii vor iesi in castig din incasarea subventiilor, chiar daca sunt amendati pentru terenurile arabile necultivate.

Daca ai un teren agricol nelucrat, nimic nu te impiedica sa soliciti subventia la hectar, care in prezent este de 130 euro, mai precis jumatate de la Uniunea Europeana (UE) si jumatate de la statul roman. UE nu conditioneaza in nici un fel acordarea subventiei pentru agricultura de cultivarea terenului, daca acesta este arabil, potrivit presedintelui Agrostar, Stefan Niculae. Singura diferenta este in cazul in care terenul agricol detinut este mai mic de un hectar, iar in acest caz nu se pot cere subventii.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au anuntat ca "printr-o ordonanta sau lege care va fi introdusa in Parlament", va fi introdus impozitul de 400 lei pe hectar pentru terenurile nelucrate.

Doua situatii statistice

"Am avut doua situatii statistice: 1,1 milioane hectare nelucrate au fost comunicate de Directia Generala pentru Agricultura si 1,3 milioane hectare de la APIA. Acestea sunt datele oficiale, din documente, desi exista reprezentanti ai unor asociatii profesionale ale agricultorilor care lanseaza cifre mult mai mari", ne-a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.

In privinta competentelor de control, oficialii de la Ministerul Agriculturii spun ca inca nu este stabilit cine va face verificarile in teren.

Continuarea in Romania Libera