Cum sa te feresti de trucurile bancilor la refinantare

Data publicarii: 19-01-2011 | Finante-Banci

Cererea de credite este foarte slaba in momentul de fata, bancile fiind fortate sa-si "fure" clientii intre ele pentru a acorda noi imprumuturi. Pentru aceasta sunt folosite multe trucuri, astfel incat o persoana sa fie ademenita sa isi mute creditul la alta banca, desi acest lucru nu este deloc in avantajul sau.

Multi clienti inca platesc rate majorate ca urmare a modului netransparent in care bancile au majorat dobanzile in ultimii ani. Eliminarea comisionului de rambursare anticipata, alaturi de usoara scadere a marjelor de dobanda practicate au sporit interesul clientilor pentru refinantare in aceasta perioada. Cei aflati in cautarea unei oferte mai bune pot fi insa usor pacaliti, daca nu sunt atenti la cateva aspecte de baza.

Rata lunara mai mica poate ascunde un credit mai scump

Pentru a va convinge de atractivitatea noului imprumut, este posibil ca agentul de vanzari sa va scoata in fata o rata mult mai mica decat cea actuala. Nu va grabiti sa semnati insa contractul! Este posibil ca noul imprumut sa fie chiar mai scump decat cel actual. Pentru a analiza oferta in mod corect, solicitati ca rata lunara sa fie calculata tinand cont de soldul ramas al creditului si de perioada de rambursare ramasa.

De exemplu, daca ati luat initial un credit de 10.000 lei, din care mai aveti de rambursat 8.000 lei pe o perioada de 3 ani, rata actuala a dobanzii este de 10%, astfel ca rata lunara se ridica la 258 lei.

In cazul in care oferta de refinantare are o dobanda de 15%, dar perioada de rambursare este de 5 ani, atunci rata lunara va fi 190 lei. La o prima impresie ati economisit aproape 70 lei pe luna, insa in realitate veti plati rate o perioada mai lunga (suma totala de rambursat va fi cu peste 2.000 lei mai mare), astfel ca refinantarea nu este recomandata in acest caz.

Continuarea in Romania Libera