Card sau cash? Vezi ce comisioane percep bancile pentru carduri

Data publicarii: 19-01-2011 | Finante-Banci

Deoarece cardurile au devenit o modalitate care te ajuta sa utlilizezi mai usor banii, fie ca este vorba de cei din salariu sau de putinele economii facute pe timp de criza, bancile profita tot mai mult de acest lucru prin introducerea a tot felul de taxe si comisioane.

Romanii s-au invatat sa nu mai lucreze cu bani lichizi si sa plateasca cu cardul sau sa scoata sumele fixe ori de cate ori au nevoie, insa putini stiu cati bani pierzi intr-un an pe comisioane. Iata astfel cum sta situatia comisioanelor la cateva banci importante din Romania. 

La Banca Comerciala Romana, de exemplu, nu se percepe comision pentru emitere card suplimentar pentru utilizator autorizat sau pentru blocare card pierdut sau furat, in schimb, pentru refacere card pierdut sau furat trebuie sa scoti din buzunar 5 lei. Alte comisione mai sunt pentru administrare cont curent, de 2,5 lei pe luna, sau pentru administrare de conturi inactive - 10 lei pe luna. Suma minima pentru deschiderea unui cont curent cu card de debit atasat este la BCR de 10 lei, iar soldul minim al acestui cont trebuie sa fie si el tot de minim 10 lei.

Atunci cand vrei sa retragi numerar in tara, de la ATM-urile din reteaua BCR, vei plati comision 0,2% (minim 0,20 lei/operatiune), iar daca vrei sa scoti bani de la ghiseele BCR prin POS si imprinter ai un comision de 0,5% (minim 5 lei). Retragerea de bani de la ATM-urilor altor banci presupune un comision de 0,75% plus 4,5 lei. In schimb, pentru studenti, pensionari, bugetari nu se percep niciun fel de comisioane. Daca sunteti in strainatate si vreti sa retrageti bani de la ATM-urile bancilor din Erste Group platiti 0,2% (minim 0,20 lei), iar la alte ATM-uri decat cele din Erste Group si ghiseele bancare un comiion de 0,75% plus 4,5 lei. 

Integral in Ziare.com