George Soros: Moneda euro ar putea ataca unitatea Europei

Data publicarii: 20-01-2011 | Economie


Europenii ar trebui sa aloce fonduri pentru recapitalizarea bancilor lor, nu doar sa acorde credite tarilor din zona euro aflate in criza, considera miliardarul si investitorul american Georges Soros, in paginile cotidianului economic german Handelsblatt de miercuri, preluat de AFP.

In opinia sa, eforturile oamenilor politici pentru rezolvarea crizei datoriilor in zona euro sunt marcate de erori. 'Fondurile de ajutor puse la dispozitie nu ar trebui utilizate doar pentru acordarea de credite statelor, ci si pentru recapitalizarea sistemului bancar', ceea ce ar fi 'o utilizare eficienta a mijloacelor financiare', este de parere Soros.

El sustine ca 'ar fi preferabil sa se injecteze cat mai rapid posibil capital in banci', iar aceasta sa se intample 'la nivel european, in loc ca fiecare tara sa fie lasata sa actioneze singura'.

Soros pledeaza, de asemenea, pentru 'scaderea ratelor dobanzilor la nivelul la care Uniunea Europeana insasi poate contacta imprumuturi de pe piata'. Dobanzile practicate la ora actuala de partenerii europeni pentru Grecia si Irlanda 'fac imposibila pentru tarile mici o crestere a competitivitatii lor fata de cele mai puternice', o situatie care risca sa provoace 'resentimente intre creditori si debitori', considera miliardarul american.


Potrivit acestuia, pe termen mai lung exista 'un pericol real ca euro sa atace uniunea politica si sociala a UE'. 

 

sursa: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: