Galati, Ialomita si Bistrita au cei mai multi restantieri la credite

Data publicarii: 20-01-2011 | Finante-Banci


Rata creditelor restante este in continua crestere, judetele "campioane" fiind Galati, Ialomita si Bistrita-Nasaud. Analistii estimeaza insa o ameliorare a situatiei restantelor din a doua jumatate a acestui an.

Creditele restante la nivel national au ajuns la finele lunii noiembrie 2010, conform datelor BNR, la peste 16,3 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 7,8% din 209,4 miliarde lei - totalul imprumuturilor acordate pe piata romaneasca.

Aproximativ jumatate din creditele restante provine din imprumuturile contracte in moneda nationala, adica 7,7 miliarde lei. Astfel, rata de neplata a creditelor in lei este de sub 10%. Prin comparatie, rata creditelor restante acordate in moneda europeana a fost de 6,5% (8,6 miliarde lei credite restante din totalul de 132,26 miliarde lei, credite acordate in valuta).

Lucian Anghel, economist-Sef in cadrul BCR, afirma ca "in a doua parte a anului 2010 s-au resimtit prelungirea recesiunii Si masurile de austeritate". Potrivit acestuia, in primul semestru din acest an, restantele nu vor avea acelaSi ritm de creStere, insa calitatea portofoliului de credite va continua sa se deterioreze. "In a doua jumatate a anului curent va exista o stagnare, iar din anul 2012 vom avea o imbunatatire a portofoliului de credite", crede Lucian Anghel. 

 

integral in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: