Raiffeisen: Rata inflatiei va intra pe un trend descendent accentuat

Data publicarii: 20-01-2011 | Finante-Banci

Rata anuala a inflatiei va cobori de la nivelul maxim de 8% inregistrat in luna decembrie la 6,7% in ianuarie si va fluctua intre 6,6%-7% pana in iunie, urmand ca in iulie sa inregistreze o noua scadere substantiala, usor sub 5%, se arata intr-un raport al Raiffeisen privind perspectivele economice ale Romaniei in 2011. Analistii bancii precizeaza ca reducerea ratei inflatiei reprezinta o certitudine, incertitudinile fiind legate doar de viteza procesului dezinflationist. Totusi, inflatia ar urma sa se plaseze la finele anului la 4%-4,5%, peste asteptarile bancii centrale, de 3,4%.

 In plus, reducerea incertitudinilor, dupa ce Parlamentul a aprobat legile prevazute in acordul cu FMI, confera BNR un spatiu mai larg pentru noi masuri. In aceste conditii, Raiffeisen anticipeaza ca banca centrala va reduce dobanda cheie pana la sfarsitul acestui an de la 6,25% la 5,5%-5,75% si ar putea decide scaderea nivelului rezervelor minime obligatorii ale institutiilor de credit.

 Raiffeisen se asteapta ca leul sa fie tranzactionat in urmatoarele luni aproape de nivelul actual, de circa 4,25 unitati pentru un euro, respectiv la 4,4 unitati in martie, 4,3 unitati in iunie, 4,25 in septembrie, urmand sa ajunga in decembrie la 4,2 unitati.

Continuarea in Financiarul.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: