Inca un an cu crestere economica record pentru China

Data publicarii: 21-01-2011 | International



Economia chineza a crescut anul trecut cu 10,3%, dupa un avans de 9,8% in ultimele trei luni, conform datelor biroului de statistica de la Beijing, scrie The Guardian.

Anuntul cu privire la cresterea economica a Chinei vine pe fondul vizitei pe care presedintele Hu Jintao o desfasoara in Statele Unite si care se incheie azi. Companiile americane au profitat de prezenta liderului chinez la Washington pentru a-i cere un acces mai larg pe piata chineza, una dintre cele mai mari din lume.
De altfel, temele economice au avut un loc privilegiat in discutiile dintre cei doi lideri.

Cresterea economica peste asteptari, in urma careia China a devenit oficial cea de-a doua mare economie a lumii, si inflatia ridicata risca sa duca la supraincalzirea economiei, atrag atentia economistii.

Inflatia anuala a ajuns la 4,6% in decembrie, cresterea preturilor fiind cauzata de majorarea preturilor pentru alimente. In ciuda unei cresteri economice rapide, indicele de referinta al pietei de capital chineze Shanghai Composite a incheiat anul trecut in scadere cu 2,9%. "Economia Chinei a mentinut o crestere stabila si rapida, evitand atat supraincalzirea, cat si o incetinire de care se temea toata lumea. Totusi tendinta de crestere a preturilor din acest an nu poate fi tratata cu lejeritate. Limitarea cantitatii de bani din piata va fi cruciala", a spus Ma Jiangtang, directorul Biroului de Statistica al Chinei. 

 

continuarea in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: