Fostele mine de sare, asul din maneca turismului romanesc

Data publicarii: 24-01-2011 | Turism


Salinele autohtone ar putea sa ne aduca sute de mii de turisti de peste hotare. Cu o singura conditie: sa investim in infrastructura fostelor exploatari de sare si in promovarea lor.

Cativa tineri joaca biliard, la doi pasi mai incolo un cuplu se chinuie sa darame popicele de la capatul pistei de bowling, iar ceva mai departe se aud strigate de bucurie: cineva tocmai a marcat un gol pe terenul de fotbal. Vreo trei copii se dau pe tobogan, sub ochii atenti ai parintilor aSezati pe banca, iar altii stau la rand pentru o cursa in roata mare, ce-i va purta la peste 20 de metri inaltime. La cateva zeci de metri distanta, mai multe familii se plimba cu barca pe luciul unui lac, dand ocol unei insulite pe care doua cupluri au incropit un picnic.

Ar putea fi vorba de o imagine obiSnuita dintr-un parc oarecare, daca totul nu s-ar intampla la cateva zeci de metri sub pamant, intr-o fosta mina de sare din centrul Ardealului. In enorma cavitate subterana ramasa dupa incheierea exploatarii s-au investit 5,8 milioane de euro (4,8 milioane de euro, din fonduri europene, restul, din bugetul consiliului local Si al celui judetean). Pe langa cele deja mentionate, in subteran s-au mai amenajat lifturi panoramice, un amfiteatru cu scaune incalzite, un balcon circular suspendat la 40 de metri deasupra salii sapate in sare, un centru de tratament modern, iar la suprafata a fost reabilitata intrarea in mina Si s-a modernizat unul dintre drumurile de acces.

"Este superb, este o salina fara egal, este o bijuterie de turism balnear, care trebuie sa fie cunoscuta in toata Europa", spunea premierul Emil Boc la inaugurarea proiectului, cu un an in urma. 

 

continuarea in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: