Cat te costa sa ai un card de credit in Romania

Data publicarii: 25-01-2011 | Finante-Banci

 
O persoana care are un venit lunar de cel putin 750 lei poate avea acces cu un card de credit la un imprumut intre 500 lei si 50.000 lei, fara sa aiba nevoie de giranti

Romanii detin 2,2 milioane de carduri de credit. Printr-un card de credit, orice persoana care indeplineste anumite conditii poate avea acces rapid la un imprumut care poate varia intre 500 lei si 20.000-50.000 de lei, fara garantii. Pentru sume mai mari, care pot ajunge pana la 100.000 de lei, bancile solicita garantii, cum ar fi depozite bancare. De exemplu, o persoana care are un venit lunar de cel putin 750 lei poate avea acces cu un card de credit la un imprumut intre 500 lei si 50.000 lei, fara sa aiba nevoie de giranti sau garantii ipotecare, pe o perioada nelimitata.

Lunar, beneficiarul trebuie sa ramburseze intre 5% si 15% din suma utilizata, in functie de optiunea exprimata. "Cardurile de credit sunt instrumente sigure, oamenii pot evita astfel sa detina la ei cash pe care il pot pierde. In caz de pierdere a cardului, acesta poate fi blocat imediat, printr-un simplu telefon dat la banca. Cei care depasesc limita stabilita cu banca platesc o dobanda mai mare, dar ei pot apela la descoperitul de cont", a declarat pentru gandul consultantul financiar Bogdan Baltazar.


Taxa de administrare de pana la 75 de lei pe an

In general, taxa de administrare perceputa de banci pentru un card de credit este cuprinsa intre cativa lei si 75 de lei pe an. Perioada maxima de gratie, adica intervalul in care daca se face rambursarea clientul nu va avea de plata nicio dobanda, variaza intre 45 si 60 de zile.

La BCR, cardurile de credit oferite beneficiaza de o perioada de gratie de pana la 53 zile, banca specificand ca in acest interval dobanda este 0% exclusiv pentru platile efectuate la comerciantii acceptanti din tara si strainatate sau pe internet. DAE la cardurile de credit variaza intre 19% si 43%. Taxa de emitere a cardurilor de credit este la majoritatea bancilor de 20 de lei.

citeste integral: Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: