40% dintre romanii intre 45 si 65 de ani nu lucreaza

Data publicarii: 25-01-2011 | HR/Cariere
Problema pensiilor speciale intens dez-batuta in ultimele zile readuce la lumina un fapt de-a dreptul dramatic pentru o tara ca Romania: 40% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani nu lucreaza.

Potrivit datelor Statisticii, din cele 5,2 milioane de persoane care au acum intre 45 si 65 de ani (varsta de pensionare la barbati potrivit noii legi a pensiilor), 2 milioane sunt inactive.
Suma reprezinta aproape jumatate din pensionarii din Romania care anul trecut au fost in numar de aproape 5,5 milioane de persoane. Spre comparatie, numarul angajatilor la finele anului trecut era de 4,3 milioane.

In aceasta perspectiva, discutia de zilele trecute privind decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a opri recalcularea pensiilor speciale ale militarilor, fostilor politisti sau ale fostilor lucratori in serviciile speciale nu reprezinta decat varful aisbergului. Nu doar cele 150.000-200.000 de pensii speciale (pentru care se cheltuieste aproape un miliarde de euro anual) sufoca bugetul asigurarilor care trebuie subventionat direct si din bugetul de stat (din impozite, practic), ci situatia pe ansamblu despre care este prea greu de afirmat ca ar mai putea continua asa.

"Din '90 pana acum, am pierdut patru milioane de locuri de munca. O parte din fostii salariati au plecat in afara, o parte au intrat in somaj, o parte pur si simplu nu lucreaza, iar altii lucreaza la negru. O solutie ar fi sa se construiasca din nou fabrici, pentru ca nu toata lumea poate lucra ca vanzator in hipermarket", crede Vladimir Pasti, sociolog si politolog specializat in studierea evolutiilor politice si sociale ale tranzitiei romanesti.

Daca in 1990 in Romania existau 8,1 milioane de salariati si 3,6 milioane de pensionari, raportul s-a inversat dramatic in ultimii 20 de ani. Acum exista 5,5 milioane de pensionari si 4,3 milioane de salariati.

Bugetul asigurarilor sociale nu se mai poate sustine singur din incasarile din contributiile obligatorii la sistemul de pensii ca urmare a majorarii pensiilor cu 50% in 2007.

In vara, specialistii din Ministerul Finantelor estimau ca, pentru 2011, bugetul de stat ar urma sa sustina bugetul de pensii cu 2-3 mld. euro.

Pensiile platite in Romania sunt undeva la nivelul de 10 mld. euro, anual. In aceeasi vreme, masa salariala anuala in Romania este undeva la 40-42 mld. euro.

Problemele Romaniei sunt duble. Odata ca are o rata de ocupare scazuta si, a doua oara, cei care au o ocupatie nu sunt prinsi in "sistem", deci nu contribuie la buget cu taxe si impozite.

Potrivit datelor Statisticii, in Romania numarul persoanelor ocupate este de 9,3 milioane. Dar: din totatul populatiei de 2,4 milioane cu varsta intre 55 si 64 de ani doar 1,02 milioane sunt ocupate. Dintre acestia doar 0,42 milioane lucreaza in mediul urban, putandu-se spune cu o mai mare acuratete ca sunt, de fapt, salariati si, deci, contribuie la buget cu taxe si impozite. 

 

citeste integral: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: