Fondul Proprietatea: Tranzactii de 50 de milioane de lei in 10 minute

Data publicarii: 25-01-2011 | Bursa


Moment istoric la Bursa! Fondul Proprietatea a debutat in aceasta dimineata la Bursa de Valori Bucuresti, cotatia de debut fiind de 0,61 de lei. Astfel, incepand de astazi, cei care detin actiuni la FP pot astepta sa le creasca valorea, fie le pot vinde pe Bursa incepand de astazi.

Sunt peste 21 de milioane de actiuni puse in vanzare si se preconizeaza ca numarul acestora sa fie si mai mare.

In ultimul sfert de ora, valoarea tranzactiilor cu actiuni FP a crescut de la 100 de milioane de lei la 150 de milioane de lei.

"Cea mai mare temere pe care o avem la ora actuala este mentalitatea guvernului din Romania", a spus Mark Mobius, Seful fondului de investitiii care administreaza Fondul Proprietatea.

Din cauza comenzilor foarte mari, sistemul electronic al Bursei s-a blocat, iar acum se preiau comenzi in sistem clasic, doar prin telefon.

Mult asteptata deopotriva de cei care au primit actiuni FP pentru proprietatile pierdute in timpul regimului comunist, de speculatorii care au cumparat actiuni ale Fondului in afara pietei de capital si vor sa marcheze rapid profituri de 100-200%, dar si de toti participantii pe bursa care spera intr-un efect general pozitiv, listarea are loc la cinci ani de cand Fondul Proprietatea a devenit operational ca societate pe actiuni, in decembrie 2005.

Fondul detine participatii la 83 de companii private si de stat, o componenta importanta a portofoliului fiind reprezentata de sectoarele electricitatii, petrolului si gazelor. Reprezentanti ai companiei Franklin Templeton, administratorul Fondului, au apreciat ca listarea va tripla lichiditatea bursei, sporind atractivitatea Romaniei.

 

sursa: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: