Comisioanele de analiza fixe aduc economii la creditele mari

Data publicarii: 26-01-2011 | Finante-Banci


Bancherii au compensat partial reducerea comisioanelor prin cresterea dobanzilor, dar chiar si asa costul total al unui credit imobiliar poate sa scada cu 2-3 puncte procentuale

Bancherii au coborat nivelul comisioanelor de analiza a dosarelor de credit pentru clientii individuali la mai putin de 400 de euro odata cu aplicarea noilor prevederi care le cer sa perceapa o taxa fixa si nu calculata ca procent din suma imprumutata, cum faceau in trecut.
In aceste aceste conditii, valoarea comisioanelor suportate de clienti poate sa scada si la jumatate.

Daca luam in calcul comisioanele vechi - de 2-3% din suma imprumutata - reiese ca la un credit imobiliar de 40.000 de euro clientul platea intre 800 si 1.200 de euro. Cei mai avantajati sunt acum clientii care imprumuta sume mai mari.

Incep astfel sa se vada efectele transparentizarii costurilor la creditele pentru populatie, urmarita de Legea 288/2010 creata pe baza cunoscutei Ordonante 50 si intrata in vigoare la sfarsitul anului trecut.

Diminuarea comisioanelor va fi insa compensata cel putin partial prin majorarea dobanzilor nominale, atentioneaza analistii.

"Costurile vor fi in cele din urma cam aceleasi pentru clienti, deoarece bancile vor acoperi diferenta din alta parte, cum ar fi din cresterea marjelor de dobanda. Singura diferenta este ca intr-adevar structura de cost a devenit transparenta din moment ce nu mai pot fi afisate dobanzi nominale mici si restul costurilor sa fie transferate in comisioane", comenteaza Dragos Cabat, managing partener la compania de consultanta Financial View.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: