Imobiliarele mor, materialele de constructii se scumpesc

Data publicarii: 27-01-2011 | Imobiliare


Preturile principalelor materiale utilizate in constructia unei case nu au avut o evolutie corelata cu cererea din piata, in scadere constanta pe parcursul lui 2010, ci, dimpotriva, au cunoscut cresteri usoare. Pentru acest an, producatorii previzioneaza, in unele cazuri, chiar noi cresteri de pret.

Singurele produse care s-au ieftinit pe parcursul anului trecut au fost materialele de zidarie, insa reducerile au fost resimtite acut de producatori. Daca otelul-beton isi regleaza pretul pe pietele externe, in ceea ce priveste cimentul, materialele lemnoase, polistirenul, termopanele sau vopselele, cresterile sunt puse in principal pe seama costurilor de productie, dar au si o baza speculativa.

 "Apar cresteri de pret la materiale care intra pe programe demarate de stat, precum cel de reabilitare. Cand apare un astfel de program, consecintele sunt cresterea preturilor, cu toate ca nu exista niciun motiv pentru cresterea preturilor la materiale precum polistirenul sau vopseaua. Se simte o brambureala in piata cand apare un program nou si se merge speculativ, iar in rest companiile incearca sa produca mai putin si sa tina la preturi", a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Capacitati excedentare

In 2010, piata materialelor de zidarie (BCA si caramida) a scazut, in volum, cu 15% fata de anul anterior, pana la circa 3,4 milioane metri cubi, aproape de nivelul atins in 2005. Daca piata de blocuri ceramice a ajuns la un volum de 1,6 milioane metri cubi, BCA-ul a scazut cu circa 15%, pana la nivelul de 1,85 milioane metri cubi. In Romania sunt capacitati de productie ce insumeaza 8,5 milioane metri cubi, mult peste necesarul actual. Planurile investitionale ale firmelor ar putea aduce un plus de 2-2,5 milioane metri cubi de zidarie. Potentialul de consum al pietei se ridica la 9,3 milioane metri cubi, dar nu va fi inregistrat decat in perioada 2018 - 2021, potrivit unei analize realizate de InterBiz. "Anul acesta estimam ca preturile materialelor de zidarie vor ramane, ca medie, la acelasi nivel cu 2010. Costul utilitatilor, in special al gazului, are o pondere importanta in pretul produselor de zidarie si poate reprezenta un element de risc. 

 

citeste continuarea: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: