Romania, cimitir de companii

Data publicarii: 27-01-2011 | Afaceri


In 2010, au intrat in insolventa afaceri de 17,4 miliarde de lei, echivalentul a 2% din totalul veniturilor generate de companiile din tara noastra, arata datele transmise de Oficiul National al Registrului Comertului. Cel mai lovit domeniu a fost, de departe, comertul, urmat de industria prelucratoare si de constructii.

Cifra de afaceri a companiilor care au intrat in insolventa in 2010 a fost de 17,4 miliarde de lei, de aproape trei ori mai mult decat in 2009, arata datele transmise The Money Channel de ONRC. Cu alte cuvinte, anul trecut, au intrat in insolventa companii care genereaza 2% din cifra de afaceri a tuturor firmelor din Romania. In total, aceste companii angajau 108.000 de persoane.

Municipiul Bucuresti conduce detasat, la nivel national intr-un clasament al judetelor dupa valoarea insolventelor, cu 3,3 miliarde de lei. Urmeaza, la o distanta considerabila, judetele Arad si Buzau, unde cifra de afaceri a companiilor in insolventa a fost de 1,3 miliarde de lei, respectiv, 993 de milioane.

Dupa cum era de asteptat, comertul cu ridicata si cu amanuntul au fost cele mai afectate domeniu. In 2010, au intrat in insolventa companii cu afaceri de 7,3 miliarde de lei in anul precedent, conform statisticilor ONRC. Aceste firme din comert aveau peste 20.000 de angajati. A fost lovita si industria prelucratoare, unde insolventa a afectat anul trecut afaceri de 3,8 miliarde de lei, cu aproape 40.000 de salariati. In constructii, veniturile firmelor cu probleme au fost de 2,3 miliarde de lei, iar in transport si depozitare, de 1,7 miliarde.

 

sursa: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: