China, la doar cinci ani de criza?

Data publicarii: Astazi, 28-01-2011 | International

Cresterea economica din ultimii ani a Chinei se va opri, iar peste cinci ani puternicul stat va intra in criza, spun investitorii. Anul trecut, economia asiatica, a doua din lume ca marime, a inregistrat un avans de 10,3%, printre cele mai mari din lume.

Investitiile masive facute de Guvernul de la Beijing in infrastructura au reusit sa tina China departe de actuala criza economica. In timp ce marile economii inregistrau cresteri "anemice", avansul Chinei a fost de 10,3%, potrivit datelor Biroului National de Statistica al Chinei emise la jumatatea acestei luni. In 2009, cresterea economica a Chinei a fost de 9,2%. 

Cu toate acestea, analistii avertizau ca aceasta crestere depinde, in mare parte, de investitiile din constructii, iar o cadere a pietei imobiliare va da peste cap evolutia statului.

Potrivit unui sondaj Bloomberg, 85% dintre investitori, analisti si traderi cred ca economia Chinei se indreapta catre recesiune. Dintre acestia, 45% spun ca acest lucru se va intampla in urmatorii cinci ani, iar alti 40% spun ca noua criza din statul asiatic va izbucni dupa 2016. Numai 7% din cele 1.000 de persoane incluse in studiu cred ca Beijingul va scapa de recesiune. 

Integral in Adevarul