Studiu: Romanii folosesc cardul mai mult, dar cumpara mai putin

Data publicarii: Astazi, 28-01-2011 | Finante-Banci

Avem din ce in ce mai multe carduri, facem plati tot mai complexe cu ele, dar cand vine vorba despre cumparaturi, platim mai putini bani la casa decat anul trecut. Despre toate acestea, ne spune mai multe Andrei Zaharescu.

Facem mai multe tranzactii, dar cu o valoare mai mica. Numarul tranzactiilor efectuate cu ajutorul cardului a crescut in 2010 cu peste 27 de procente fata de 2009. In schimb, valoarea a scazut cu 6,7%. Semn ca romanii au devenit mult mai chibzuiti, nu mai arunca banii asa de usor si se limiteaza la strictul necesar. Suma medie a unei tranzactii ajunge la 160 de lei. Romanii folosesc cel mai des cardurile de debit: la peste 80% din totalul de plati. 

Unii romani au fost disponibilizati si au renuntat astfel la cardurile pe care le aveau. Ar fi o explicatie pentru faptul ca avem mai putine carduri valide fata de anii trecuti. Daca la sfarsitul lunii septembrie 2009 erau in circulatie aproape 13 milioane de carduri, in aceeasi perioada din 2010 au ramas numai 12,5 milioane de carduri. 

Integral in Antena3.ro