Cat de sigur este sa platesti cu cardul in Romania

Data publicarii: Astazi, 28-01-2011 | Finante-Banci

Fraudele cu carduri Visa aduna, in Romania, doar 0,006% din totalul tran-zactiilor. Nivelul este de peste opt ori mai mic decat media europeana care se ridica la 0,049%. " Romania este printre cele mai sigure tari din acest punct de vedere, iar implementarea cardurilor cu CIP sporeste gradul de siguranta", spune Catalin Cretu, seful Visa Romania. Potrivit acestuia, la finele anului 2010, mai bine de 90% din tranzactii erau realizate prin tehnologia cu CIP.

In acest moment aproape toate bancomatele si majoritatea POS-urilor din Romania accepta astfel de carduri. Romania pare sa mearga pe o cale buna si din punctul de vedere al modalitatilor de utilizare a cardului. Anul trecut, una din trei tranzactii cu cardul a fost facuta direct la comercianti, iar acest lucru arata ca romanii renunta la a mai privi cardul ca un simplu "portofel ambulant".

Paradoxul romanesc

Nivelul foarte scazut al pagubelor provocate de infractori pare paradoxal, in conditiile in care romanii sunt cunoscuti ca extrem de inventivi si eficienti din acest punct de vedere.

"Infractorii romani isi desfasoara activitatea pe alte piete, de aceea Romania este oarecum ferita. Nici reteaua de acceptare nu mai este la fel ca in trecut. Am eliminat, practic, punctul vulnerabil o data cu introducerea tehnologiei de acceptare a cardurilor cu CIP. Se vede o scadere semnificativa a fraudelor chiar de la nivelul foarte scazut la care ne situam in prezent", explica intr-un interviu pentru RL, Catalin Cretu.

FBI plaseaza tara noastra pe locul 10 intr-un top mondial al"furnizoarelor" de infractori informationali. Mai mult, in ultima perioada romanii s-au facut cunoscuti din acest punct de vedere in tari ca Anglia, Belgia, Olanda si chiar Australia. O simpla cautare pe internet da sute de rezultate referitoare la romani care au clonat carduri in diferite tari.

In Romania exista, pana acum, un singur caz major de frauda petrecut in 2008, cand cateva sute de conturi ale unor angajati ai Ministerului de Interne au fost golite de un grup de infractori prin clonarea cardurilor.

Continuarea in Romania Libera