Recomandare: pastrati creditul in franci elvetieni

Data publicarii: 31-01-2011 | Finante-Banci


Cei care s-au imprumutat in moneda Tarii Cantoanelor nu ar trebui sa se grabeasca sa-si converteasca creditele in euro deoarece puterea francului elvetian ar putea slabi.

Creditele in monede exotice au fost extrem de tentante pentru romani in urma cu trei-patru ani deoarece dobanzile practicate de banci la acestea erau extrem de mici. In plus, leul era puternic, veniturile erau in crestere, iar atentionarile referitoare la riscurile atasate acestor finantari au fost ignorate. Efectul: circa 14% din totalul creditelor pentru locuinte sunt in franci elvetieni.

Aceasta moneda s-a apreciat cu 58% comparativ cu ianuarie 2007, ceea ce a facut ca ratele la creditele in franci elvetieni sa creasca la fel de mult chiar daca dobanda a ramas aceeaSi sau peste aceasta valoare daca intre timp a crescut Si nivelul acesteia. In spatele aprecierii francului elvetian stau doua evolutii: acesta a devenit mai puternic in raport cu euro, in timp ce puterea leului a scazut. Astfel, francul este cotat in prezent la peste 3,3 lei, comparativ cu numai doi lei la inceputul lui 2007. La aceeaSi data, cu un euro erau cumparati 1,6 franci, iar acum, sunt cumparati numai 1,28 franci. In decembrie, moneda unica a fost Si mai slaba : doar 1,24 franci in schimbul unui euro.

Moneda elevetiana s-a apreciat deoarece investitorii o considera extrem de sigura. Insa, puterea francului ar putea slabi in acest an in raport cu euro. Efectul nu va fi vizibil pentru romani deoarece prog-nozele indica un leu mai puternic numai spre sfarSitul acestui an. Astfel, Raiffeisen prognozeaza o rata de schimb de 3,28 lei pentru un franc la finele anului, iar ING, 3,5 lei. Insa, la finele lui 2012, ING vede o paritate de trei lei pentru un franc. 

 

citeste integral: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: