Economisirea da semne de oboseala, dar bancherii sunt optimisti

Data publicarii: 31-01-2011 | Finante-Banci



Bancherii mizeaza si anul acesta pe cresterea economisirii, in conditiile in care depozitele atrase pe plan local au inca de recuperat pentru a ajunge din urma creditele acordate, insa populatia are tot mai putini bani de economisit.

Depozitele in lei ale populatiei se aflau in decembrie la acelasi nivel cu un an in urma daca eliminam impactul inflatiei.
In paralel, cresterea depozitelor in valuta (pentru solduri calculate in euro) a incetinit la numai 3%, de la ritmuri de 17%-18% la inceputul anului trecut, arata datele BNR. In aceste conditii, optimismul bancherilor este pus sub semnul intrebarii.

"Estimez ca tendinta pentru economisire a populatiei se va mentine", spune Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania. El mizeaza totusi pe o crestere usoara a soldului, in linie cu prognoza unei cresteri economice modeste in 2011.

Ritmul de crestere a depozitelor in lei se mentinuse la peste 10% pe parcursul lui 2009, multi preferand sa amane planurile de consum in favoarea economisirii, pe fondul incertitudinilor privind economia. In 2009 economia s-a contractat cu 7%, in special din cauza prabusirii constructiilor si a consumului.

De la inceputul lui 2010 economisirea in lei a inceput insa sa incetineasca, devenind in schimb vizibila o preferinta pentru valuta. Cresterea depozitelor in valuta a accelerat rapid pana la ritmuri de 15%-20% in primul semestru din 2010, dupa care a franat insa la fel de rapid in a doua jumatate a anului.


 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: