Reprezentantii Min.Economiei au discutat cu oficialii FMI despre restructurarea sistemului energetic

Data publicarii: 02-02-2011 | Economie


Reprezentantii Ministerului Economiei au discutat marti cu oficialii FMI si CE despre restructurarea sistemului energetic si au prezentat un plan care prevede reorganizarea sistemului de producere in doua companii, care sa ofere un mixt de energie, asa cum exista in tarile Uniunii Europene.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Ion Ariton, a primit marti delegatia Fondului Monetar International, a Comisiei Europene, Bancii Mondiale, BEI si BERD.

"Referitor la restructurarea sistemului energetic, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a prezentat un plan care prevede reorganizarea sistemului de producere in doua companii, care sa ofere un mixt de energie, asa cum exista in tarile Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat transmis marti.

Totodata, discutiile au vizat si situatia companiilor monitorizate de FMI si aflate in subordinea MECMA, reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea companiilor nationale Electra si Hidroenergetica, restructurarea in domeniul minier, programul de privatizare si atragere de investitii, preturile reglementate din domeniul gazelor naturale si din cel al energiei electrice si procesul de liberalizare a pietei de energie.

"Un punct important al discutiilor l-a vizat procesul de privatizare si atragere de investitii, care prevede vanzarea pe bursa a unor pachete minoritare la Petrom, Transgaz, Transelectrica si Romgaz, precum si procese de privatizare la companii precum Oltchim sau Cuprumin", se mai spune in comunicat.

In privinta restructurarii Companiei Nationale a Huilei Petrosani, MECMA a prezentat un plan de restructurare care prevede accesarea ajutorului de stat de catre trei din cele sapte mine, in conformitate cu decizia adoptata in decembrie 2010 de Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene. Aceasta prevede prelungirea termenului de acordare de ajutoare industriei miniere de carbune pana in 2018. Celelalte patru mine urmeaza a fi incluse in complexuri energetice.

 

NewsIn