BNR tine 32,6 mld. euro in vistierie

Data publicarii: 02-02-2011 | Finante-Banci


BNR are cu patru miliarde de euro mai mult decat la inceputul lui 2010.
Banca Nationala a consemnat o crestere a rezervelor valutare cu 257 de milioane de euro in ianuarie, desi a incasat de la FMI o transa de 905 milioane de euro, iar platile in contul datoriei externe au fost de 140 de milioane de euro.

In total, BNR are in vistierie 32,6 miliarde de euro, cu patru miliarde de euro mai mult decat la inceputul lui 2010.

Pentru luna aceasta sunt programate plati in contul datoriei publice externe de 163 de milioane de euro. O prima plata, de 77 de milioane de euro, a fost facuta chiar ieri in cadrul acordului incheiat cu Fondul Monetar International (FMI). Sumele reprezinta comisioane si dobanzi, in conditiile in care rambursarea principalului va incepe abia in 2012. In total, anul acesta platile catre FMI vor totaliza circa 300 de milioane de euro.

Discrepanta intre intrarile mari de valuta in vistieria BNR din ianuarie, de 1,7 miliarde de euro, si cresterea modesta este explicata de reprezentantii bancii centrale prin deprecierea plasamentelor facute in dolari sau lire sterline, pe fondul evolutiilor cursurilor celor doua valute fata de euro, moneda in care se calculeaza rezervele.

Iesirile din rezerva au fost de 1,5 miliarde de euro, "reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe, precum si deprecierea dolarului american si lirei sterilne fata de euro cu impact asupra diminuarii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute", potrivit reprezentantilor autoritatii monetare. BNR pastreaza aproximativ un sfert din rezerva in dolari, in timp ce lira sterlina are o pondere mai mica. Circa doua treimi din rezerve sunt tinute in euro.

Dealerii bancilor comerciale considera insa ca o parte din iesiri pot fi explicate si prin presupusele vanzarile de valuta pe piata interbancara.

 

integral in: zf.ro