SUA si China gasesc un nou motiv de disputa

Data publicarii: 03-02-2011 | International

Cele mai mari puteri economice din lume, Statele Unite ale Americii si China, au gasit un nou motiv de cearta care se va reflecta in relatiile dintre cele doua state in urmatorii ani, titreaza publicatia americana "The Wall Street Journal".

La mijlocul acestui conflict se pare ca stau investitiile masive ale Beijingului pentru cercetare si inovatie. Pentru a transforma China intr-un centru tehnologic pana in 2020, guvernantii chinezi au demarat o serie de initiative legale pentru a incuraja companiile autohtone din acest sector.

Aceste demersuri se bazeaza pe premisa ca domenii-cheie din China sunt controlate de companii straine. Oficialii statului asiatic au declarat ca nu exista nimic amenintator pentru alte state in demersul lor, adaugand ca este vorba doar de modernizare. Insa americanii descriu altfel situatia. Ei sustin ca noua politica industriala a Chinei "asimileaza tot in calea ei, in acest caz inventiile altor state". Mai mult, un executiv-senior al unei companii americane cu operatiuni in China sustine ca "nu este vorba de o criza actuala pentru afacerile din SUA. Este vorba de marea criza", potrivit online.wsj.com.

Sursa: Adevarul.ro