Cat au castigat cei mai bogati oameni in 2010

Data publicarii: 03-02-2011 | Finante-Banci



Cresterea accelerata a pietelor emergente si donatiile au marit diferentele de pe podiumul miliardarilor.

Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a reusit sa-i depaseasca si anul trecut pe Bill Gates si Warren Buffett la castigurile de pe bursa, majorandu-si averea cu 37%, la 70 miliarde dolari, potrivit agentiei Bloomberg. Operatorul sud-american de telecomunicatii America Movil reprezinta 48,9 miliarde dolari din averea lui Slim, potrivit datelor Bloomberg. O parte din succesul avut anul trecut de Carlos Slim se datoreaza dinamicii mai ridicate a pietei de capital din Mexic.

Revista Forbes il declara in luna octombrie pe Gates cel mai bogat om din SUA, cu o avere de 54 miliarde de dolari. Forbes nota insa ca 70% din aceasta suma reprezinta detinerea cofondatorului Microsoft la fondul Cascade Investment. Bloomberg a luat in considerare numai activele declarate ale fondului, de 5,8 miliarde dolari. Datele Bloomberg nu includ banii donati de miliardari catre organizatii caritabile, inclusiv fundatia patronata de Bill Gates.

Fundatia Gates are active de capital in valoare totala de 15,4 miliarde dolari, datorita donatiilor primite in principal de la Bill Gates si Warren Buffett. Averea organizatiei caritabile s-a dublat in 2010.

Warren Buffet a reusit sa convinga anul trecut 40 din cei 400 de miliardari americani sa-si doneze jumatate din avere. Insa mexicanul Carlos Slim a refuzat, argumentand ca cea mai sigura metoda de a combate saracia este sa creeze locuri de munca. "E o zicala ca ar trebui sa facem o tara mai buna pentru copiii nostri. Dar e si mai important sa facem copii mai buni pentru tara noastra", a fost replica lui Slim pentru Warren Buffett.

Carlos Slim
AVERE: 70 miliarde $
EVOLUTIE ANUALA: +37%

Mexicanul de 71 de ani a mai ocupat in anii trecuti pozitia celui mai bogat om din lume, insa cresterea spectaculoasa de anul acesta a fost data si de faptul ca Mexic s-a dovedit una dintre tarile emergente cu cele mai rapide cresteri. Cea mai mare parte a averii lui Slim o reprezinta compania de telefonie America Movil SAB, cu peste 200 milioane de clienti in America de Sud.

Warren Buffett
AVERE: 59 miliarde $
EVOLUTIE ANUALA: +22%

Actiunile Berkshire Hathaway, fondata de Buffett, au reusit sa creasca cu peste 20% intr-un singur an. Compania a obisnuit piata cu astfel de cresteri in ultimii 40 de ani, desi se concentreaza pe investitii. Anul trecut, Buffet a donat 1,6 miliarde dolari fundatiei lui Bill Gates, ca parte a planului de a-si dona 99% din avere pentru actiuni de caritate.

Bill Gates
AVERE: 26 miliarde $
EVOLUTIE ANUALA: -8%

Potrivit Forbes, averea lui Gates ar fi de 54 miliarde dolari, insa cea mai mare parte a actiunilor sunt la un fond cu detineri nelistate - Cascade Investment LLC. Actiunile lui Bill Gates la Microsoft mai valoreaza doar 16 miliarde dolari. De asemenea, Gates a donat mai multe miliarde catre propria fundatie, care a strans pana acum donatii totale de peste 15 miliarde dolari.

 

citeste integral: Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: