Avantajele fiscale de la vecini atrag tot mai multe firme autohtone

Data publicarii: 03-02-2011 | Afaceri

Un pericol pentru economia Romaniei, neluat in seama, este relocarea companiilor in statele vecine, precum Bulgaria Si Republica Moldova, unde gasesc legi fiscale mult mai prietenoase.

Mutarea companiilor din tara de origine catre zone economice mai profitabile este o operatiune de care Romania a beneficiat pe deplin. Unul dintre ultimele exemple semnificative este fabrica Nokia de la Jucu, unde finlandezii produc, in prezent, milioane de telefoane mobile, astfel incat au ajuns in topul exportatorilor locali.

Drept pentru care nu este ciudat ca Si companiile romaneSti ajunse la un anumit nivel de dezvoltare sa caute zone fiscale mai prietenoase. Și identificarea de noi piete de desfacere este importanta, insa relocarea capacitatilor de productie sau deschiderea unora noi se traduce printr-o pierdere a zonei economice de origine.

AfaceriStii romani se uita, de ceva vreme, prin ve--cini, ca sa vada opor-tunitatile disponibile. Iar primele locuri descoperite sunt Bul-garia Si Republi-ca Moldova. Situatiile din cele doua tari sunt foarte diferite, insa avantajele oferite le fac pe amandoua atractive. 

 

citeste integral: capital.ro