Topul investitorilor in proiectele eoliene din Romania

Data publicarii: 04-02-2011 | Mediu


Cehii de la CEZ, portughezii de la EDP Renovaveis si italienii de la Enel sunt primii in topul "Forbes Romania" al celor mai mari investitori din sectorul eolian romanesc. Investitorii si-au planificat proiecte eoliene cu o capacitate totala de 4.013 MW in urmatorii trei ani, care vor necesita investitii de circa sapte miliarde de euro.

Nu mai este niciun secret ca domeniul de investitii al momentului este cel al productiei de energie eoliana. Trei sferturi dintre investitorii straini care se intereseaza de oportunitati in Romania tintesc sectorul energetic, in special productia de energie din vant. Potrivit unui studiu al Erste Group, Romania are cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei si al doilea de pe intregul continent.

Piata este la inceput

Pentru producatorul danez de turbine eoliene Vestas, lider mondial in domeniu, potentialul inseamna 14.000 de MW in trei-cinci ani, cu posibilitatea cresterii cu inca 4.000 de MW pana in 2020. Ultimele date ale Transelectrica arata ca investitorii au depus proiecte pentru racordul la reteaua nationala a unor turbine cu o capacitate cumulata de 31.000 de MW. Cifra este uriasa, avand in vedere ca la finele anului 2009 in Romania erau doar cateva turbine de 14 MW in total, iar anul trecut capacitatea instalata a crescut la 454 de MW.

 

integral in: Adevarul